afbeelding van Pottenbakkersoven

Pottenbakkersoven

De pottenbakker die deze oven bouwde was een pionier. In zijn oven werd het 900 tot 1000 graden. 300 Graden meer dan de kuil met plaggen waarin men daarvoor potten bakte. De oven had een stookkuil die naar een vuurtunnel leidde. In de oven kwam deze uit in een ruimte met een richel en een middenberm. Daarop lag een rooster waar de potten op gestapeld werden.

De koepel van de oven kwam boven het maaiveld uit. Aan het einde van het bakproces maakten ze in de wand van de oven een gat. Dit was een soort deur. Zo werden de potten uit de oven gehaald. Daarna vulden ze de oven weer met nieuw materiaal en werd hij weer dicht gemaakt.

Toen de oven niet meer gebruikt werd, heeft men de kuil, waarin de oven zich bevond, als afvalkuil gebruikt.

Er werden ruim 4300 scherven gevonden. Daartussen zaten ook veel misbaksels. Aan de hand daarvan weten we wat er in de oven is gebakken.

In 1973 werd de orginele oven bij graafwerkzaamheden in een achtertuin in Halder gevonden. In het museum staat een replica, die gemaakt is naar dit origineel.

Literatuur:

* Verslag van het bakselonderzoek dat tussen 2015 en 2017 door o.a. Roos Wijnen-Jackson gedaan is naar het aardewerk dat in de pottenbakkersoven van Halder gemaakt werd.
* Op het Hunebedcentrum te Borger is in oktober 2016 een oven nagebouwd en gestookt naar Halders model. Lees meer en bekijk een filmpje over bakken in een nagemaakte Romeinse oven .

Scroll naar boven