Fragment ribkom
rijkom met losse scherf

Expositie: van scherf tot vorm

Tot begin februari 2024 is er een kleine expositie in het museum. Deze expositie gaat over het reconstrueren van een glasscherf naar de complete vorm.

Rond het begin van de jaartelling kwamen de Romeinen in ons gebied en introduceerden het gebruiksglas.

Glas is een mooi en praktisch product Het is glanzend, doorzichtig en kleurrijk; het kan door een geoefende hand in vele vormen gebracht worden. Maar het is ook breekbaar. In de loop van de tijd is het glaswerk in de grond terecht gekomen en heeft daar ook eeuwenlang gelegen tot het werd opgegraven.

Ook is er veel glas verdwenen, want glas kan worden hergebruikt. Het weinige glas dat is overgebleven vinden we in scherven. Het is dan zaak uit te vinden tot welke vorm het fragment behoorde en hoe het glaswerk gebruikt werd. Niet altijd is dit mogelijk, bijvoorbeeld als de scherven te klein zijn of te weinig specifiek voor een bepaalde vorm. Maar meestal lukt het wel de oorspronkelijke vorm te achterhalen.
In deze tentoonstelling wordt dit aan de hand van scherven gevonden in Halder en omgeving getoond.

Vormstudie
Vormen hebben vaak specifieke elementen die een vorm maken tot welke zij is. Zoals: randen: omgeslagen, recht afgesprongen, bijgeslepen, in het vuur afgerond; rondingen in de wanden: rond, S-vormig, recht, steil of schuin; bodems: standvlakken, standringen, als ingeknepen standringen, opgelegde glasdraden, geknepen en naar boven uitgetrokken ribben; en zo voort.

Er zijn zo veel mogelijkheden…
Door te vergelijken met complete vormen en met behulp van determinatieboeken zijn de juiste vormen van glaswerk te koppelen aan gevonden scherven. Een bepaalde vorm kan van klein tot groot voorkomen en in verschillende kleuren.

Op één- en dezelfde vorm kunnen verschillende decoraties worden aangebracht. Soms weerspiegelt dit een mode en daarmee kan het voorwerp gedateerd worden.

Literatuur

Romeinse Glas- en Edelsteenvondsten catalogus.

In de catalogus Romeinse glas- en edelsteenvondsten, samengesteld door François van den Dries, worden vondsten uit Halder en de directe omgeving beschreven.
Download hier het PDF bestand met de catalogus

glasscherven-halder
Scroll naar boven